Airco

Airconditioning is tegenwoordig ook in Nederland niet meer weg te denken. Nu airconditioning in vele auto's en kantoren wordt toegepast, merken we pas hoeveel invloed de temperatuur van ruimtes heeft op ons gevoel van welzijn.

Waarom airco

wand model airco Door een verbetering van de isolatie, het toepassen van meer glas en een beperkte ventilatie, kan de zon de temperatuur van gebouwen flink opdrijven. Airconditioning brengt de temperatuur en luchtvochtigheid naar een niveau waarbij ieder mens zich prettig voelt. Airconditioning wordt niet alleen toegepast om te koelen, maar kan de lucht ook ontvochtigen en uitgevoerd met een warmtepomp is de installatie in staat om de ruimte te verwarmen.

Mogelijkheden

Tegenwoordig zijn er globaal gesproken twee airconditioningmogelijkheden: de aantrekkelijk geprijsde verrijdbare units en de wat duurdere permanente splitsystemen.
De verrijdbare systemen presteren over het algemeen onder verwachting; weinig koelvermogen, veel geluid, en ze staan vaak in de weg. Een ander probleem bij deze apparaten is de condensafvoer en het afvoeren van de warmte. Bij de goedkopere modellen dient een condenswatertankje regelmatig geleegd te worden. Warme lucht wordt afgevoerd door middel van een luchtafvoerslang, met grote diameter, die u uit het raam hangt. Dit betekend echter wel dat via een andere weg weer (warme) lucht de kamer instroomt.

Een split systeem kent bovengenoemde nadelen niet. Een splitsysteem airconditioner bestaat uit een binnenunit en een aparte buitenunit, met daartussen twee dunne koperen koudemiddelleidingen. De binnenunit circuleert de warme lucht, ontrekt hieraan energie, en staat deze af aan het koudemiddel. De binnenunit is altijd voorzien van een condensafvoerleiding. De buitenunit zorgt ervoor dat de aan de binnenlucht onttrokken warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Deze apparatuur wordt toegepast als permanente voorziening. Het enige 'nadeel' van een dergelijke installatie is een hogere aanschafprijs. Door een lager energiegebruik wordt het prijsverschil met een verrijdbaar model echter weer terugverdient.

Split systeem

Als u de keuze voor een splitsysteem heeft gemaakt, dan zult u uiteindelijk ook een keuze moeten maken over het merk splitsysteem. Qua uiterlijk is er soms weinig verschil tussen de fabrikaten. Toch zijn er aanzienlijke verschillen:

  • De geluidsproductie van het binnendeel; Het geluidsniveau van het binnendeel kan al snel als storend worden ervaren.
  • De geluidsproductie van het buitendeel; Dit is ook van groot belang, omdat een airconditioner in een woonhuistoepassing vooral vaak 's avonds draait.
  • De weersbestendigheid van het buitentoestel; Het Nederlandse klimaat is niet erg vriendelijk voor dergelijke apparatuur. En de weersbestendigheid van het buitendeel bepaalt in hoge mate de totale levensduur van het systeem.

De Vier licht u deskundig voor over de mogelijkheden. Wij bespreken met u de installatiedetails, zoals bijvoorbeeld de leidingloop en de montageplaats van de toestellen. En De Vier kan ervoor zorgen dat de apparatuur onderhouden blijft en vele jaren een prima bijdrage aan uw comfort levert.